February 2017

Welke kwalificaties krijg je allemaal op een hondenshow?

Uitmuntend: 
De kwalificatie "uitmuntend" mag slechts worden toegekend aan die honden, die zodanig aan de standaard van hun ras voldoen, dat een geringe afwijking of een kleine fout het ideale rasbeeld niet stoort. Deze kwalificatie kan slechts worden toegekend aan honden, waarvan de kwalificatie van dien aard is, dat zij eventueel alleenstaande, voor een kampioensprijs in aanmerking komen.

Wat betekend de showuitslag BIS?

BIS: Best in Show = Beste van de Show

Nadat je Beste van de Groep bent geworden en alle andere groepen ook zijn gekeurd, moet je het opnemen tegen alle winnaars van de tien rasgroepen. Win je dit, dan kan je dag niet meer stuk want dan ben je Beste van de Show (BIS).

Wat betekend de showuitslag BOG?

BOG: Best of Group = Beste van de groep

Alle BOB’s van elk ras moeten aan het einde van de middag in de erering tegen andere rassen uit dezelfde rasgroep strijden. De winnaar hiervan is Beste van de Groep (BOG).

Wat betekend de showuitslag BOB?

BOB: Best of Breeds = Beste van het Ras

Nadat alle reuen zijn gekeurd moeten de winnaars van iedere klasse(behalve puppyklasse), mits deze een uitmuntend hebben behaald, tegen elkaar lopen voor Beste Reu. Na de reuen zijn de teven aan de beurt. Ook bij de teven moeten de winnaars van iedere klasse (behalve puppyklasse), mits deze een uitmuntend hebben behaald, tegen elkaar lopen voor Beste Teef.

Nadat de Beste Teef en Beste Reu zijn gekozen strijden deze tegen elkaar om het beste van het ras (BOB) te worden.

Wat betekend de showuitslag CACIB?

CACIB: Certificat d’Aptitude au Championnat International de Beauté

CACIB is het certificaat van de F.C.I. (Fédération Cynologique Internationale), dat beschikbaar wordt gesteld op de Internationale hondenshows en tentoonstellingen. De beste reu en beste teef, mits deze een uitmuntend hebben behaald en deze zijn ingeschreven in de open klasse of kampioensklasse en minimaal 15 maanden of ouder zijn krijgt het certificaat. Met de CACIB kunt u voor de titel Internationaal Schoonheidskampioen gaan.

Wat betekend de showuitslag CAC?

CAC: Certificat d’Apitude au Championnat.

CAC is een kampioenschapspunt die door de Raad van Beheer op kampioenschapsshows en kampioensclubmatches beschikbaar worden gesteld aan de beste reu en beste teef van ieder ras, mits de hond een uitmuntend heeft behaald.

Indien u met de hond vier van deze kampioenschapspunten heeft behaald onder minstens twee verschillende keurmeester op minstens drie verschillende hondenshows kunt u de titel Nederlands Kampioen aanvragen bij het Raad van Beheer.

Wat is de NIMROD?

De Nimrod is de jaarlijkse apotheose voor jachthondenminnend Nederland. Het is vaak de afsluiting van het proevenseizoen, en een heel groot deel van voorjagend Nederland is er bij om de topcombinaties aan het werk te zien, of om de deelnemers aan te moedigen. De Nimrod wordt ieder jaar in een andere provincie georganiseerd en het wordt als een eer beschouwd om er een mooie wedstrijd van te maken.

Wat is een Meervoudige Apporteerproeven (MAP)

Meervoudige Apporteerproeven (MAP) zijn niet-gestandaardiseerde proeven. Dus iedere MAP is weer anders en uitdagend. Wat wel standaard is, is het aantal apporten per proef en het aantal af te leggen proeven.

proef over hekje

Wat zijn Standaard jachthondenproeven?

De standaard jachthondenproeven (SJP) worden gehouden van ongeveer half juli tot begin oktober. Ze worden gehouden onder auspiciën van Orweja (Organisatie Wedstrijdwezen Jachthonden) en kunnen zowel georganiseerd worden door de gewesten als door rasverenigingen.

Wat is een Working Test?

Hoewel de benamingen Working Test (WT) en Orweja Working Test (OWT) erg op elkaar lijken, gaat het toch om heel verschillende wedstrijden. Het zijn weliswaar alletwee wedstrijden waarbij honden niet gestandaardiseerde, meervoudige apporteerproeven moeten volbrengen, maar daar houdt de vergelijking verder mee op.