Wat is de NIMROD?

De Nimrod is de jaarlijkse apotheose voor jachthondenminnend Nederland. Het is vaak de afsluiting van het proevenseizoen, en een heel groot deel van voorjagend Nederland is er bij om de topcombinaties aan het werk te zien, of om de deelnemers aan te moedigen. De Nimrod wordt ieder jaar in een andere provincie georganiseerd en het wordt als een eer beschouwd om er een mooie wedstrijd van te maken.

Aan de Nimrod kan een combinatie slechts eenmaal op uitnodiging deelnemen en de deelnemers worden geselecteerd op de in datzelfde seizoen behaalde resultaten op de MAP. Hoe de selectieprocedure in zijn werk gaat is te lezen op de website van Orweja: KLIK HIER

Idealiter zou jaarlijks één combinatie per ras aan de Nimrod deelnemen, omdat echter niet ieder jaar bij alle rassen combinaties beschikbaar zijn, wordt het deelnemersveld vaak ‘aangevuld’ tot het aantal van 18 combinaties is bereikt. De concurrentie bij de retrievers is vaak groot, bij minder algemeen voorkomende rassen is dat veel minder. Zodoende kan een voorjager met een wat zeldzamer ras in theorie een uitnodiging voor de Nimrod krijgen na het behalen van twee MAP-A diploma’s, voorjagers met bijvoorbeeld een labrador zullen er vaak meerdere moeten lopen, én met hoge punten. Daardoor weet je dan wel dat het niveau op een Nimrod ontzettend hoog is.

Foto: Arthur Eberhard

Tijdens de Nimrod moeten de combinaties totaal drie meervoudige apporteerproeven afleggen, waarbij per proef drie stukken koud wild door de hond moeten worden binnengebracht. Uiteraard zijn de proeven pas bekend aan de deelnemers op de dag van de Nimrod zelf. De combinaties die bij alledrie de proeven alle apporten binnen hebben gekregen krijgen een AA-diploma waarbij het hoogste diploma de eerste prijs wint. Natuurlijk wil iedereen winnen, maar het behalen van het AA-diploma is al een geweldige prestatie en deelname is hoe dan ook een grote eer.

Het Nimrodcertificaat

Het Nimrodcertificaat