Puppy eten geven

Op welke tijdstippen krijgt uw puppy eten en wat dient ze er voor te doen en wat is daarbij het gewenste gedrag.

Een puppy opvoeden is een vak apart en het is van belang dat deze vraagstukken goed onderzocht dienen te worden, zodat u de taal van het hondje leert begrijpen en leert spreken. Door deze kennis te beheersen, voorkomt u problemen tijdens de opvoeding van uw puppy en de jaren die hierop volgen. Vele hondeneigenaren worden namelijk geconfronteerd met problemen die ontstaan zijn door enkel gebrek aan kennis.

Tijdens een leeftijd van 8 – 12 weken dient uw puppy vier maal per dag te eten. Vanaf 12 weken en tot 6 maanden is het beste om ze minimaal drie keer per dag te voeren en wanneer ze ouder zijn dan 6 maanden kun je voor het gemak over gaan naar twee keer per dag. Het is natuurlijk niet verplicht om over te gaan naar twee keer per dag. Voor honden voelt het natuurlijker aan om voor het eten te werken of een activiteit er voor te verrichten. Een goede activiteit voor uw puppy is bijvoorbeeld, een juiste wandeling. Het is van groot belang, dat uw puppy het eten verdient wat ze krijgt. Dit voedt haar innerlijke trots en ze wordt er zelfverzekerder van. Haalt u dit bij haar weg en wordt het eten haar zomaar voorgeschoteld, dan mist uw hond één van haar basisbehoeften.

Wanneer wij onze hond haar eten geven dient zij gewoon rustig te blijven liggen of zitten op de plek waar zij dan op moment is. Ook als wij de brokken in haar bak gieten, en je een flink rammelend geluid hoort, dient zij gewoon te blijven liggen en niet vol enthousiasme er naar toe te rennen. Pás wanneer wij het woord “Ja” zeggen, mag zij beginnen met eten. Tijdens het eten onderbreken we haar wel eens en dient zij te stoppen met eten en te gaan zitten, waarop wij vervolgens de rest van zijn brokken in haar bakje gieten. Zij blijft ons dan aankijken en op moment dat wij opnieuw het woord “Ja” zeggen, geniet zij verder van haar maaltijd.

Zoals ook net aangegeven, brengt het klaarmaken van het eten voor uw hond bepaalde geluiden en geuren met zich mee, waardoor uw puppy zich (de eerste paar dagen/weken) opwekkend en druk zal gedragen. Dit is typisch gedrag van een hond, omdat het voedsel een positieve associatie geeft in de gedachte van uw pup. Het is niet de bedoeling, dat uw puppy haar eten voorgeschoteld krijgt op moment dat ze in deze staat is. Ze dient kalm en rustig te zijn, voordat u het eten beschikbaar stelt, zoals ook hierboven beschreven.

Mocht u meer dan één hond hebben, zorg dat de hond die het kalmst is als eerste te eten krijgt, zodat zij als een voorbeeld figureert. Zijn uw honden alle twee rustig en kalm, geef ze dan tegelijkertijd te eten. Accepteer nooit agressie tijdens het etensritueel. In de periode van een puppy opvoeden is het belangrijk, dat uw puppy geen obsessie en/of fixatie krijgt, wat betreft het etensritueel. Mocht de agressie nog zachtzinnig zijn, dan kunt u dit door middel van consequente opvoeding verhelpen, maar is de agressie al in enige mate de grens overschreden, dan dient u professionele hulp in te schakelen voor de veiligheid van jullie beiden. Vanaf de eerste dag van de opvoeding van uw puppy, dient u te letten op agressie tekens van uw puppy. Het kan snel en makkelijk te verhelpen zijn, mits u er vanaf de eerste dag mee aan het werk gaat. Agressie tekens kunnen verschillende lichamelijke uitingen hebben, zoals het buigen over de voerbak, zodat ze u eigenlijk blokt om dichterbij te komen. De nekharen van uw hond kunnen ook overeind gaan staan, zodat ze groter lijkt. Dit zijn tekens die willen zeggen, dat u bij haar voerbak vandaan moet blijven. Begint uw hond te grommen of zelfs te bijten, dan dient u professionele hulp in te schakelen.